Sirke ve Faydaları

Yaş ve kuru üzümden elde edilen üzüm suyunun ilk olarak alkol fermantasyonuna, ikinci olarak fermantörlerde (jeneratör) asetik asit fermantasyonuna tabi tutulmasıyla elde edilir. Salatalarda ve soslarda çeşni maddesi olarak kullanılır. Kendine özel kokusu ve nefaseti vardır. Ayrıca, antiseptik olarak kullanılabilir.

Sirke ve Faydaları

Üzüm Sirkesi

Yaş ve kuru üzümden elde edilen üzüm suyunun ilk olarak alkol fermantasyonuna, ikinci olarak fermantörlerde (jeneratör) asetik asit fermantasyonuna tabi tutulmasıyla elde edilir. Salatalarda ve soslarda çeşni maddesi olarak kullanılır. Kendine özel kokusu ve nefaseti vardır. Ayrıca, antiseptik olarak kullanılabilir.

Fıçı Sirkesi

Yaş ve kuru üzümden elde edilen üzüm suyunun ilk olarak alkol fermantasyonuna, ikinci olarak fıçılarda asetik asit fermantasyonuna tabi tutulmasıyla elde edilir. Salatalarda ve soslarda çeşni maddesi olarak kullanılır. Kendine özel kokusu ve nefaseti vardır. Ayrıca, antiseptik olarak kullanılabilir.

Balsamik Sirke

Üzümden yapılan şaraptan elde edilen ve meşe fıçılarda yıllandırılarak ekstra bir lezzet elde etmesi sağlanan “balsamik sirke” de İtalya’nın Modena bölgesinden bütün dünyaya yayılmış bir sirke çeşididir. Yaşlandırıldıkça değeri de artar. Sirke, Balsam (Muhteviyatı: Karamelize şeker, tanin, şeker, arabik gam) ve Arabinol (toz arabik gam) ile çeşnilendirilir.

Üzüm Sirkesinin İnsan Sağlığına Faydaları:

Üzüm sirkesi tam bir ilaçtır. İştah açıcı olarak, salata ve turşular içine dökülen sirkenin insan sağlığına sağladığı çeşitli faydaları şu şekilde özetlenebilir;

  • Cildi yumşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke ilave edilmesi,
  • Boğaz ağrılarında, sirkeyle gargara yapılması, Nasırların ve sertliklerin üzerine, sirkeyle ıslatılmış ekmek konulması,
  • Sirkeli bezin mide üzerine konmasında bulantı ve kusmayı önlemesi,
  • Su ile kaynatılıp buharına durulursa baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine iyi gelmesi,
  • Sirkenin orta dereceli yanıklarda da kullanılması,
  • Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilmesi,
  • Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilmesi,
  • Güneş yanığına sürülmesi,
  • Sirkeli bezin varislere konması,
  • Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilmesi, gibi birçok faydası vardır.

Ayrıca, hijyen amaçlı olarak sirke kullanılabilmektedir. Lavabo ve banyo gibi sert zeminleri temizlemek için ve sebze ile meyveleri mikroplardan temizlemek için sirkeli su kullanılır.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi elma ve/veya elma konsantresinin öncelikle alkol, sonra asetik asit fermantasyonuna tabi tutulması ile elde edilir. Sirke kokusunun çok hakim olması istenmeyen salata ve çorbalarda kullanılır. Ayrıca, birçok derde deva olması ile ilgi çekmektedir. İyileştirici özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür. Besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağlar.

Örneğin kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar. Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur. Kollestrolü düşürür. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince kalmasını sağlar. Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu detoksifiye eder. Yağlı mukus kalıntılarını parçalar. İçerdiği potasyum sayesinde hücre büyümesini destekler. Soğuk algınlıklarında, boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte içilebilir yada buhusu yapılır. İdrar yolu enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır.