Kahve Demleme Çeşitlerinden Bazıları…

Kahve çekirdeği Coffea ağacının meyvesinden elde edilmektedir. Coffea meyvesi bazı işlemlerden geçtikten sonra kahve çekirdeği kullanım için hazırdır ve öğütülerek tüketilebilir. Yetiştiği bölgeye göre lezzet ve aroma farklılığı gösteren, en çok ilgi gören kahve çekirdekleri çeşitleri Robusta, Liberica ve Arabica’dır. Afiyet olsun...

Kahve Demleme Çeşitlerinden Bazıları…

Kahve demleme araçlarına göre kahve demleme metotları farklılık gösterebilir. Kahve demleme aparatlarını kullanarak doğru kahve demlemenin püf noktaları…

cezvede kahve demleme

1- Cezvede demlemek

Türk kahvesi yapmak için; Türk kahvesinin taze olması ve ince çekilmiş olması gerekmektedir. Kişi başı 1 fincan kadar soğuk su eklendikten sonra, her fincan için 1 tatlı kaşığı kahve eklenmelidir. Eğer kahveye şeker atılacaksa az şekerli için 1 çay kaşığı, orta şekerli için 1,5 çay kaşığı ve şekerli için 2 çay kaşığı şeker eklenebilir. Kahveyi hazır hale getirmek için cezve ocağa alınır ve en kısık ateşte pişirilmeye bırakılır. Kahve kaynamaya başlayınca kabaran kahve köpüğü kaşık kaşık alınıp fincanlara eklenir ve sonrasında kahvenin tamamı fincanlara doldurulur.

Moka Pot ile demleme

2- Moka Pot Demliği ile demleme

Espresso benzeri yoğun ve sert bir kahveyi evde demlemek isteyenler için kullanılan moka pot demliği; suyun konulduğu alt alan, kahvenin konulduğu orta alan (filtre) ve kahvenin demlenip biriktiği üst alan olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır.

Moka pot alt kısmına su ve orta kısmına kahve konulduktan sonra ocağın üzerine alınır alt kısımda kaynayan suyun buharı orta kısımdan geçerek kahveyle özdeşleşir ve üst kısımda kahve olarak birikir.

Moka pot ile kahve demlemenin püf noktaları; demlenecek kahvenin taze ince-orta kalınlıkta olması ve kısık ateşte pişirilmeye bırakılması gerekmektedir. Her bir fincan kahve için bir fincan kadar su ve istenilen yoğunluğa göre kahve kullanılabilir.

Moka potta kahve demlerken, belirli aralıklarla kahve kontrol edilmelidir. Demlenen kahvenin rengi koyu kahverengiden açık kahverengiye dönüyorsa alt kısımda suyun bittiği ve kahvenin demlendiğini anlayabilirsiniz.

  • İçme suyunu Moka potun alt kısmına doldurun.
  • Moka potun filtre kısmına 18–20 gram öğütülmüş espresso kahve koyun, eşit dağılması için hafifçe sallayın.
  • Kahve koyduğunuz filtre bölümünü Moka potun alt yarısı üzerine yerleştirin.
  • Moka potu ocağa, orta ateşin üzerine koyun.
  • Alt bölümdeki suyun kaynamasıyla oluşan basınç, kahveyi yavaşça yukarı bölüme taşıyacaktır.
V60 kahve demleme

3- V60 kahve demleme aparatı ile (damlama)

Gerekli Malzemeler:

  • Kahve
  • Hario V60 demlik
  • V60 kâğıt filtre
  • V60 Sürahi
  • Su ısıtıcısı
  • Demleme miktarına göre içme suyu
  • Bardak
  • Öğütücü

Kahve üzerine su dökülerek (pour-over demleme metoduyla) pratik bir şekilde hazırlanmasının yanında temizliğinin pratik olması nedeniyle de V60 Dripper kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmıştır. Filtre kağıdı ile kullanıma uygun olan V60 kahve demleme aparatı son zamanlarda ilgi gören diğer kahve demleme yöntemidir.

  • İhtiyacınız Kadarıyla Kahve Çekirdeklerinizi Öğütün

Kahvenizi çekirdek olarak alıyorsanız öncelikle ihtiyacınız kadar kahvenizi öğüterek işe başlayın. (1 porsiyon için 16 g kahve, 240 ml su önerilir.)

İnce çekilmiş kahve ve yavaş su akışı ile sert, orta çekilmiş kahve ve yine yavaş su akışı ile yumuşak bir kahve elde edebilirsiniz.

  • Suyunuzu Isıtın

Suyun sıcaklığı 93-96 °C aralığında olmalıdır. Isı ayarlı bir su ısıtıcınız yoksa kaynattığınız suyu yaklaşık olarak 2 dakika kadar dinlenmeye bırakabilirsiniz. Bu şekilde istenilen ısıya yaklaşmış olacaksınız.

  • Filtre Kağıdını V60’a Yerleştirin

Ekipmanı büyük bir fincanın üzerine yerleştirin. Filtre kağıdının üzerini sıcak su gezdirerek iyice ıslatın. Sonra bu suyu dökün. Bu aşama, hem kağıt tadının azalması hem de kupanın ısınması için gereklidir.

  •  Öğütülmüş Kahve Çekirdeklerinizi Filtreye Dökün

Kahvenizi filtreye döktükten sonra hafifçe kenarlarından vurarak ya da V60’ı hafifçe sallayarak düz bir tabaka haline gelmesini sağlayın. Ardından 40 ml su ekleyin ve 25-35 saniye bekleyin. Kahve yatağında oluşan göz göz baloncuklar kahvenizin blooming denilen çiçeklenme aşamasına geçtiğinin göstergesidir ve doğru işlem yapmaktasınız.

  • Kalan suyu Ekleyerek Demleme Aşamalarını Tamamlayın

Kalan suyu dairesel hareketlerle ve filtre kağıdına değdirmeden dıştan merkeze doğru yavaş yavaş dökmeye devam edin. V60 ile demleme süresi ortalama 2.5 – 3 dakikadır. Filtre kağıdı haznesindeki son damla da fincanınız içine düştüğünde kahveniz hazır demektir. Kağıt filtreyi çıkartıp kahvenizi tadım için servisinizi yapın.

  • V60 ile kahve demlemenin püf noktaları ise;

kahveyi ince-orta ayarda çekmek gerekmektedir. V60 ile demlerken filtre kağıdını kullanmadan önce sıcak suyla ıslatmak gerekir. Bu aşamada kullanılan su dökülmelidir. Kahve demlemek için kullanılacak olan su yaklaşık 95°C olmalı ve 350 ml french press için 2 yemek kaşığı kahve kullanılmalıdır. Kahve üzerine eklenecek su yavaş yavaş dökülmelidir.

Chemex kullanarak kahve demleme nasıl yapılır ?
Chemex ile kahve demlemek

4- Chemex ile kahve demlemek

Chemex demleme ekipmanı Dr. Peter Schlumbohm tarafından 1941’de keşfediliyor. Keşfi esnasındaki ana amacı ise daha düşük asidite ve acılıktan arındırılmış bir kahve elde edebilmek. Dr. Peter Chemex ve onun filtre kağıdını keşfettiğinde bu amacına ulaşıyor.

Birbirinden farklı boyutlarda Chemex ürünleri mevcut, ürünlerin kapasitesine göre kullandıkları kağıtların da boyutları farklılaşıyor. Ürününüz ile uyumlu olan kağıt filtreyi kullandığınızdan emin olun. Kağıt filtrenizi seçerken birkaç alternatifiniz var. Kağıt tipi ve kağıt kesimleri. Dairesel ve kare kesim yanı sıra beyaz kağıt ve doğal kağıt seçimleri yapma şansınız var.

Demleme usulü

Güzel ve lezzetli bir demleme için kahvenin doğru öğütülmesi çok önemlidir. Kağıt filtre kullanıyorsanız “standart pour over” derecesinde öğütmelisiniz. Ama demlemede metal filtre kullanacaksanız öğütmenin daha kalın olması gerekir.

Kahve su oranını, her fincan için 1 çorba kaşığı gibi bir oranı kullanabilirsiniz.

Bütün demleme yöntemlerinde olduğu gibi ekipmanları ısıtmak oldukça önemli. Filtre kağıdını katlayıp yerleştirdikten sonra, yaklaşık 100 ml sıcak su ile ekipmanı ısıtıp sonrasında ısıtma suyunu döküyoruz.

Kahveyi kağıt filtreye koyduktan sonra, 30-40 ml arası suyu “kaz boynu kettle” ile dairesel şekilde kahve üstüne kontrollü bir akışla döküyoruz. Suyun 93 derece sıcaklıkta olması ideal demleme oluşmasını sağlıyor. 45 saniye kadar bekliyoruz. Bu işleme “blooming” deniyor. Kahve parçacıkları ilk defa su ile buluştuğunda içindeki gazlardan kurtuluyor ve demlemeye hazır hale geliyor.

Kaz boynu kettle kesintisiz su akışını ince bir boyundan sağlar. Az miktarlarda suyu uzun sürede kontrollü ve sıçratmadan dökmenizi sağlar. Demlemenin kalitesini artırır. Güzel göründüğü için değil lezzet için önemlidir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı aof-3.png

Demlemenin devamında, aralıklarla suyun tamamen süzülmesine izin vermeden 60-70 ml arası suyu yine dairesel hareketlerle dökerek demlemeyi tamamlayabilirsiniz.

Demleme esnasında yapılan yanlışlardan biri ise; suyun dairesel olarak dökülürken kenarlarda kalan kahve tortularını da alacak şekilde dairenin genişletilmesidir. Bu yapıldığında dökülen su kahve içinden değil kenardan direkt süzülerek aşağı akar ve demleme kalitesi oldukça düşer.

Bu tipteki bütün demleme ekipmanlarının temizliği oldukça kolaydır. Demleme biter bitmez su altına tutarak durularsanız üstünde kahve kaynaklı bir lekelenme oluşmaz. Böylece deterjan ve bulaşık süngerini kullanmanıza gerek kalmaz, zaten gerçekten gerekmedikçe de bu tür aşındırıcıları kullanmayın. Böylece ekipmanınız ilk günkü görünümünü uzun yıllar korumaya devam eder.

French Press ile demleme yöntemi

5- French Press ile demleme yöntemi

French Press ile demleme yöntemi, her geçen gün büyüyen yeni nesil kahve deneyimlemenin dünya çapındaki en klasik ve en basit yoludur. Özellikle de kahve demlemeye yeni başlayanlar için de kullanım kolaylığı ve erişilebilirliği açısından oldukça sık tercih edilen bir kahve ekipmanıdır. French Press ile başarısız bir kahve demlemek oldukça zordur. Bu nedenle de yeni nesil kahve demleme tekniklerine ilgi duyanların ilk demleme tercihidir.

Evde kahve demlemek için en çok tercih edilen yöntemlerden biri “french press” ile kahve demlemektir. French press ile kahve demlemek, her ne kadar kolay bir yöntem olarak bilinse de demlenen kahvenin daha lezzetli olması için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir.

Önce Öğütelim

Eğer kahvenizi çekirdek olarak satın alıyor ve bu şekilde muhafaza ediyorsanız ve demlemeden hemen önce öğütüyorsanız en doğru tercihi yapıyorsunuz demektir. Çünkü, öğütülmeye başlandığı andan itibaren kahve tazeliğini yitirmeye başlar.

French Press ile kahve demlerken, genelde kahvenizi iri taneli boyutta öğütmenizi öneriyoruz.

Demleme

☕ Öncelikle French Press’in ısı kaybını önlemek için cam haznesi sıcak su ile ısıtın.

☕ Kalın çekilmiş (coarse) çekirdekleri cam haznenin içine (1:14 – 1:16) ölçüye göre koyun. Burada miktar olarak belli kurullarca önerilen oranlar olsa da (1:14 – 1:16) ölçüyü standartlaştırmak bir noktada yetersiz kalacaktır. Kahveniz için seçtiğiniz çekirdeğe, kavrulma derecesine ve çekimindeki mikronluk farklara özgü tatsal farklar oluşabilmektedir; bu sebep ile kendi damak zevkinize göre en iyi oranı deneme yanılma ile bulunabilir.

☕ Daha sonra çekirdeğin üzerine, çekirdeği nemlendirecek kadar (sıvılaşmayacak kadar) su dökün. Bu işlemden sonra küçük bir kaşık ile hafifçe bu nemli kahve bulamacını karıştırarak 30 saniye dinlenmeye bırakın. Bu işleme çiçeklenme (blooming) denir ve kahvenin kavrulması esnasında çekirdekte sıkışan karbondioksit gazlarının uçma evresi olarak bilinir. Bu esnada gaz çıkışı, kahvede oluşan küçük baloncuklar ile gözlemlenebilir.

French Press ile demleme yöntemi

☕ Ardından kalan su sabit bir noktadan yavaşça üzerine eklenir. Tek bir noktayı merkez kabul edip sadece o noktadan suyu eklemekteki amaç sıcak suyun kahvedeki yanık tatları açığa çıkarmasını önlemek; bu esnada küçük bir bölgeyi feda ederek geri kalan tanelerden maksimum performans elde etmektir. Dolmuş cam hazneyi tekrar kaşık ile yavaşça karıştırın.

4 dakika boyunca kahvenin demlenmesini bekleyin. Bu işlemin diğer filtreli demleme yöntemlerinden büyük bir farkı var. Bu işlem esnasında kahve ile su uzunca bir süre bir arada tutulur. Bu sayede kahvedeki aroma ve tatlar daha fazla miktarda geçer. Metal tel filtrenin geniş olması da daha kahvede oluşan kremamsı tabakanın içeceğe geçmesiyle de yoğun tatlar elde edilmesine sebep olur.5- 4 dakika boyunca kahvenin demlenmesini bekleyin. Bu işlemin diğer filtreli demleme yöntemlerinden büyük bir farkı var. Bu işlem esnasında kahve ile su uzunca bir süre bir arada tutulur. Bu sayede kahvedeki aroma ve tatlar daha fazla miktarda geçer. Metal tel filtrenin geniş olması da daha kahvede oluşan kremamsı tabakanın içeceğe geçmesiyle de yoğun tatlar elde edilmesine sebep olur.

☕ 4 dakikanın sonunda üstteki filtre kolu yavaşça aşağı doğru bastırılır. Bu işlem esnasında fazla direnç hissediliyorsa şayet, kahve çekirdekleri olması gerekenden daha ince öğütülmüş demektir.

☕ Son olarak, kahvenin servisini önceden sıcak su gezdirilerek ısıtılan fincanda yapın. Kahve içilmeye hazırdır.

Dünya Kahve Günü'nüz Kutlu Olsun!

Kahvenin faydaları

Düzenli olarak kahve tüketmenin birçok faydası olduğu belirtilmektedir. Bu faydalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;

1- Metabolizmanın hızlanmasına etki ederek yağ yakımında,
2- Antioksidanlar sayesinde sindirim sistemine,
3- İçerdiği kafein sayesinde gün içerisinde daha enerjik ve dinç kalmaya,
4- Ruh haline etki ederek modunuzun yükselmesine, faydalı olabilir.

Faydalı Bilgiler…

  • Daima temiz içme suyu kullanın. Musluk suları içerdikleri klor gibi kimyasallar nedeniyle kahve tadını olumsuz yönde etkiler.
  • Daima yüksek kaliteli, taze kavrulmuş ve taze olarak öğütülen kahve tercih edin.
  • Kahveyi ihtiyacınız olduğu zamanda ve ihtiyacınız olduğu kadar hazırlayın. Hazırlandıktan sonra kahvenin uzun süre bekletilmesi hem soğumasına hem de bir süre sonra aromasını kaybetmesine yol açacaktır.
  • Kahvenizi daima ağzı kapalı olarak muhafaza edin.
  • Eğer kahveniz için ambalajı dışında bir saklama kabı kullanıyor iseniz;
    – Saklama kabını daima temiz tutun,
    – Kap içindeki kahve bitmeden yeni kahve ilave etmeyin,
    – Kap içine rutubetli kaşık sokmayın.
  • Kahve hazırlama (pişirme) kaplarınızı daima temiz tutun.
  • Temizlik aşamasında sabun ve deterjan benzeri temizlik maddelerini kullanmayın. Eğer bu maddelerin kullanımı gerekli ise temizlik işlemi sonrasında bol su ile durulayarak kap içinde herhangi bir temizlik maddesinin kalmamasına özen gösterin. Kapların içinde kalabilecek kalıntılar kahvenin kokusunu ve lezzetini olumsuz yönde etkileyecektir.
  • Fincanların yıkanmasında ise mümkün olduğunca kokusuz sabun kullanımına ve bol su ile durulamaya özen gösterin.
  • Kahve hazırlarken bir makine kullanıyorsanız, temizlik için kullanım kılavuzunda belirtilen noktaları uygulamaya özen gösterin.

Kahve değirmenlerinde dikkat edilmesi gerekenler

  • Değirmenin kapasitesi, servis edilen espresso miktarına uygun mu?
  • Değirmen bıçak veya diskleri düzenli olarak değiştiriliyor mu?
  • Bu konular için lütfen üretici firmanın, kullanım kılavuzunda belirttiği hususları uygulayın.

Kahve çekirdeği çeşitleri

Kahve çekirdeği “Coffea” ağacının meyvesinden elde edilmektedir. “Coffea” meyvesi bazı işlemlerden geçtikten sonra kahve çekirdeği kullanım için hazırdır ve öğütülerek tüketilebilir. Yetiştiği bölgeye göre lezzet ve aroma farklılığı gösteren, en çok ilgi gören kahve çekirdekleri çeşitleri Robusta, Liberica ve Arabica’dır.

1- Robusta; arabica çekirdeğine göre üretimi daha kolaydır. Kafein oranı yüksek ve sert içim tadına sahiptir. Espresso kahveler için, Robusta çekirdekli harman kullanılmaktadır.

2- Liberica; Filipinlerde üretilen kahve çeşididir ve üretimi oldukça azdır. Kafein miktarı azdır.

3- Arabica; çekirdek kalitesi oldukça yüksektir. Yüksek bölgelerde yetişen bakımı zor bir türdür. Kafein oranı düşüktür. Günümüzde üretilen kahve çeşitlerinin çoğunluğunu kaplar.

Lütfen Dikkat!

Kahve tüketiminde karşılaşabileceğiniz herhangi bir olumsuz yan etkiyi önlemek için, kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.