Sakın Ekmeğini İsraf Etme

Ekmek israfı dünya çapında yaygın bir problem olmaktadır ve önlenememesi halinde gıda sürdürülebilirliği de olumsuz olarak etkilenecektir.

Sakın Ekmeğini İsraf Etme

Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin verilen katkı maddeleri ilave edilir. Bu karışımın tekniğine uygun olarak yoğrulması, şekillendirilmesi, fermantasyona bırakılması ve pişirilmesi sonucu günlük beslenmemizin önemli parçası olan ekmek meydana gelir.

Ekmek israfı dünya çapında yaygın bir problem olmaktadır ve önlenememesi halinde gıda sürdürülebilirliği de olumsuz olarak etkilenecektir.

Unlu mamüller için tahmini olarak israfın %7-10 arasında değiştiği düşünülmektedir. Kaybın %62 gibi önemli bir kısmının hem küçük ölçekli, hem de endüstriyel fırınlarda işlenme sırasında oluşan deformasyonlardan ve satılmamış ekmeklerden kaynaklandığı belirtilmektedir.

İsrafın önüne geçebilmek için

1- Ekmeğin doğru ambalajda saklanması, uzun süre tüketilmediği takdirde poşetlenerek derin dondurucuda depolanmalı,

2- İhtiyaç kadar alınmalıdır. Yani, fiyatının uygun olması halinde fazla fazla satın alınmamalı ve tüketilmeden önce mutlaka dilimlenmeli,

3- Tüketiciyi gıda israfı üzerine bilinçlendirme ve kamuoyunda farkındalık oluşturmaya çalışılmalı,

4- Az veya fazla pişmiş ekmekler, şekli deforme olan ekmekler gıda endüstrisinde kurutma, öğütme gibi proseslerden geçerek kızartılmış veya fırında pişirilmiş gıdaları kaplama materyali formülasyonunda kullanılmak üzere ekmek kırıntısı olarak piyasaya sunulmalı,

Küçük bir bilgi:

Vital gluten: Buğday ununun su ile tam olarak karışması sonucu oluşan protein kompleksine “vital buğday gluteni” denilmektedir ve %75-82 protein oranına sahiptir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof-4.png