Buzdolabı Kullanımının Kuralları

Buzdolabı Kullanımının Kuralları

Öncelikle yiyeceklerimizi muhafaza ettiğimiz buzdolabı temizliğine dikkat edilmelidir. Buzdolabının sıcaklığı +4 derecede veya daha düşük olmalıdır. Düşük sıcaklık bakteri gelişmesi yavaşlatır. Tükettiğiniz yiyeceklerde bakteri miktarı ne kadar az olursa hastalık yapma olasılığı da o kadar azalacaktır.

• Pazardan veya marketten aldığınız yeşil yapraklı sebzeler genellikle nemlidirler. Bu haldeki sebzeler buzdolabına konulduğunda çabuk bozulurlar. Meyve ve sebzelerimizin buzdolabında ömrünün daha uzun olması için nemlenmemeleri önemlidir. Nemlenmelerini önlemek için meyve ve sebzeler kese kağıdı içerisinde veya kağıt havlu ile sararak dolaba yerleştirilmelidir. Kese kağıdının bulunmadığı durumlarda meyve sebzeler kurulanıp, kuru bir poşet içerisinde dolaba yerleştirilmeli, poşetler sıkıca bağlanmamalıdır.

• Pişmiş ve çiğ yiyecekler buzdolabında ayrı ayrı bölmelerde saklanmalıdır. Kesinlikle birbirleri ile temas etmemelidir. Çünkü çiğ etler çabuk bakteri üretir, bu bakteriler de diğer yemeklere bulaşabilir.

• Tereyağı ve margarinin kapalı bir saklama kabında orta rafta muhafaza edilmesi de uygundur.

• Buzdolabına koyduğumuz gıdaların birbirine kokusunun karışmaması için mutlaka ve mutlaka kapalı kaplarda, kapalı tencerelerde, kapalı poşetlerde veya saklama kaplarında olması gerekir.

• Elektrik kesintisi durumlarında buzdolabımızın kapağını elektrik gelene kadar açmamak daha doğru olacaktır. Özellikle yaz aylarında ve oda sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda buzdolabımız çalışmıyorsa dolap kapağı açıldığında sıcak hava dolap içerisine girecek ve buzdolabının iç sıcaklığı yükselecektir. Bu durum gıdalarımızın daha kısa sürede bozulmasına neden olacaktır.

Elektrik kesintisi durumunda buzdolabımızın kapağı açılmadan 6 saate kadar dolap iç sıcaklığı muhafaza edilebilir. Bu süre sonunda dolap iç sıcaklığı yükselmeye başlar. Aynı şekilde derin dondurucularda elektrik kesilmesi durumunda 12 saate kadar kapakları açılmadığı sürece iç sıcaklıklarını muhafaza edebilir.

• Gıdalarınızı buzdolabına yerleştirirken cam kavanoz içerisinde olmalarına gayret göstermeliyiz. Cam kavanoz içerisinde saklanan gıdalar her zaman daha uzun ömürlü olurlar.

• Buzdolabı temizliği yılda en az 3 kez yapılmalıdır. 3 ayda bir temizlenen buzdolaplarının çalışma performansları her zaman yüksek olacaktır.

• Dolabınızı temizleyeceğiniz zaman dolap içerisinde ne kadar az gıda varsa o kadar iyi olur.

• Buzdolaplarında kullanılan raf bezleri ya da raf örtüleri hijyenik ve sağlıklı bir buzdolabımızı daha sağlıksız hale getirmektedir. Dolap içerisinde nem tutan bir malzemenin sürekli olarak bulunması hiçbir zaman kurumayacağı anlamına gelir ki sürekli nemli kalan ve üzerinde gıdalar bulunan bu gibi bezler mikroorganizma gelişmesi için çok büyük imkan sağlarlar. Üstelik uzun süre değiştirilmeyen raf örtülerinde küflenmeler rahatlıkla görülebilir. Bu nedenle buzdolaplarımızda raf örtüsü, raf bezi gibi şeyler kullanmak kesinlikle doğru değildir.

• Fazla doldurulan buzdolapları daha fazla çalışarak daha çok elektrik harcarlar ancak dolap içerisindeki hava sirkülasyonu yeterli düzeyde sağlanamayacağı için gıdalarımız istenilen seviyede soğumazlar ve daha hızlı bozulurlar. Bu nedenle buzdolaplarımızı düzenli bir şekilde ve fazla doldurmadan kullanmalıyız.

• Buzdolabımızın daha çok elektrik harcamaması için; dolap içerisine sıcak kap, sıcak yemek ve sıcak gıda koymamalı, dolap kapılarını uzun süre açık bırakmamalı, dolap içerisindeki hava sirkülasyonunu engelleyecek şekilde rafları fazla istiflememeli, kapı kenarlarında bulunan kapı fitillerini (conta) sürekli temiz tutmalı, kapı kenarlarındaki fitillerde hasar varsa fitilleri hemen yenilemeliyiz.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof-4.png

• Yemekleri buzdolabına kesinlikle sıcak olarak koymamalıyız. Sıcak yemekleri önce oda sıcaklığına kadar soğutmalı, soğuduktan sonra buzdolabına koymalıyız. Sıcak olarak buzdolabına konulan yemeklerin kokusu buzdolabında daha kolay yayılır ve diğer gıdaların da kokmasına neden olur.

• Ayrıca buzdolabına sıcak olarak konulan yemekler ve kaplar buzdolabı sıcaklığının biranda yükselmesine ve diğer gıdaların da ısının artmasına böylece diğer gıdaların üzerinde buluna mikroorganizmaların çoğalmasına ve bu gıdaların daha kısa sürede bozulmasına neden olabilir.

• Pişmiş hiçbir yiyecek de buzdolabına ağzı açık bir şekilde konmamalıdır.

• Buzdolabımızda et-tavuk-balık gibi taze ürünler fazlaysa ve üst rafta kahvaltılıklarımızı koyacak yer yoksa, kahvaltılıklarımızı bir alt rafa koyabiliriz.

• Standart buzdolabında dondurucu bölmesine daha yakın olan raflar her zaman daha soğuktur. Bu nedenle et, balık, tavuk gibi gıdalar dondurucu bölümüne yakın olmalıdır.

• Sebze ve meyveler dondurucu bölümüne en uzak rafta olmalıdır.

• Dondurma veya yoğurt kabı gb. plastik materyaller sağlık açısından oldukça sakıncalıdır. Ayrıca dondurma, yoğurt vb. gıdaların üzerinde yazan son kullanma tarihleri aynı zamanda kabın da son kullanma tarihidir.

•  Sıkça tükettiğimiz sütün içerisinde yüksek miktarda B2 vitamini bulunur ve bu vitamin güneş ışığı aldığında kaybolur. Bu nedenle sütler güneş ışığı geçirmeyecek kaplarda, kendi özel kutularında buzdolabında saklanmalıdır.

• Buzdolabında koku yapan gıdaların başında peynir, balık ve et gelir. Bu ürünler mutlaka kapaklı cam saklama kaplarında saklanmalıdır.

• Soğan, kavun gibi yiyecekler ise kesilip buzdolabında saklandığında kokuları diğer yiyeceklere karışabilir. Kokuların karışması yiyeceklerin de daha kısa sürede bozulmasına neden olur.

• Buzdolabını tıka basa doldurmak ve bazı besinleri gelişigüzel yerleştirmek dolapta kokuya sebep olur. Buzdolabına yiyeceklerimizi yerleştirirken aralarında mesafe olmasına dikkat edilmeli ve besinlerin birbiri ile teması önlenmelidir.