Buzdolabının Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Genellikle haftalık olarak yapılan mutfak alışverişlerinde alınan ürünlerin birçoğu buzdolabında muhafaza ediliyor. Dolayısıyla hem israfı önlemek, hem besin değerlerini korumak hem de sağlık açısından buzdolabı, hayatımızda çok önemli bir yer tutuyor. Temizliğinden yerleştirme düzenine kadar dikkat edilmesi gereken birçok kural bulunuyor.

Buzdolabının Temizliği Nasıl Yapılmalı?

1. Buzdolabını temizlemeye başlamadan 30-60 dakika önce fişini prizden çıkartın. Bu süre içerisinde hem gıdalarınız oda sıcaklığında kalmaz, hem de dolapta buzlanma varsa buzları çözülmeye başlayacaktır.

2. Buzdolabında ve derin dondurucuda bulunan tüm gıdaları çıkartın. Buzdolabını tamamen boşaltın ve sonra, 10-15 dakika kadar kapaklarını açık olarak havalandırmaya bırakın.

3- Buzdolabı çekmecelerini veya raflarını çıkarın ve bulaşık deterjanı ile karıştırılmış ılık suda bekletin.

4. Buzdolabı havalanırken temizlik için kullanacağınız malzemeleri hazırlayın. Çamaşır suyu gibi güçlü dezenfektanlar buzdolabı temizliğinde kullanılmamalıdır. Bu tarz ürünlerin gıda ile temas etmesi hastalanmanıza veya zehirlenmenize neden olabilir. Buzdolabı temizliğinde olabildiğince doğal içeriğe sahip ürünler tercih edilmelidir. Sirke kullanmak tercih edilebilir. Sirke ile de temizlik yapılabilir. Ancak, sirkeyi dolabı boşalttığınız durumlarda değil de dolap içerisine bir şey döküldüğünde hızlı temizlik yapmak için tercih etmek daha doğru olacaktır.

5. Buzdolabını temizlerken doğal ürünler kullanmak oldukça faydalı olabilir. Bu ürünleri kullanmak dolabınızı güvenli bir şekilde temizlemek için en iyi yoldur. Kabartma tozu, lekeleri çıkarmak ve kötü kokuları almak için oldukça iyi bir seçenektir. Beyaz sirke, paslanmaz çelik bir modeliniz varsa buzdolabı kapıları da dahil olmak üzere tüm buzdolabını temizlemek için oldukça idealdir. Ancak sirkenin dolabınızın yüzeyine zarar verip vermeyeceğini küçük ve görünmeyen bir yüzeyinde denemeyi unutmayın.

6. Temizlik yapmak için yumuşak bir sünger ya da bez tercih edilmelidir. Bulaşık süngerlerinin yeşil sert kısımları ve bulaşık telleri dolabımızın çizilmesine neden olacağı için tercih edilmemeli.

7. Temizlik suyu hazırlandıktan sonra buzdolabının içinde bulunan tüm rafları ve sökülebilir parçaları çıkartın.

8. Temizlik suyunda temizlik bezini ıslatıp sıktıktan sonra çıkardığınız raf ve parçaları güzelce siliniz. Güzelce silinen raf ve çıkarılabilir parçaları akan su altında iyice duruladıktan sonra kurumaya bırakın.

9. İnatçı lekeleri çıkarmak için kabartma tozu kullanın. Bu işlemi uygularken kabartma tozunu biraz su ile karıştırarak macun kıvamına getirin ve lekenin üstüne sürün. 30-60 dakika bekledikten sonra lekeyi temizleyin.

10. İçerisi tamamen boşaltılmış olan buzdolabınızın iç duvarlarını da raf ve parçaları gibi iyice silin. İç duvarlarını güzelce silip temizledikten sonra 5-10 dakika kadar iç duvarların kurumasını bekleyin.

11. İç duvarlar kuruduktan sonra temiz ve nemli bir bezle iç duvarları tekrar silin.

12. Buzdolabınızın içi, rafları ve parçaları tamamen kuruduktan sonra rafları ve parçaları dolaba yerleştirin. Dolap kapılarını kapatıp dolabın fişini prize takın ve dolabı yaklaşık 45 dakika kadar boş olarak çalıştırın. Sonra, dolap kapaklarını açarak dolapta koku olup olmadığını ve temizliğin yeterli olup olmadığını kontrol edin.

13. Buzdolabı temizliğiniz yeterli ise gıdaları buzdolabınıza yerleştirin.

14. Temizlik sırasında dolabın iç kısmında bulunan lamba vb. elektrik tesisatına su kaçmaması için özen gösterin.

15. Buzdolabı kapağında (kapısında) bulunan fitillerin (conta) ıslak kalmamasına özen gösterin.

Buzdolabınızın Temiz Kalması İçin Basit Önlemler Nelerdir?

1. Buzdolabındaki ürünleri düzenli olarak kontrol ettiğinizden ve son kullanma tarihi geçen ürünleri attığınızdan emin olun.

2. Küflü yiyecekler diğer gıdaları da kirletebilir, bu nedenle onları dolabınızda tutmayın.

3. Dökülen gıdalar diğer yiyeceklerin üzerine damlayabilir. Özellikle süt gibi sıvı gıdalar dolabınıza akarsa kötü kokulara sebep olabilir.

4. Dolabınızın dibinde kabartma tozu ile doldurulmuş küçük bir plastik kutu tutmak dolabınızdaki kötü kokuları engelleyecektir.