Buzdolabında Saklanmayan Gıdalar

Buzdolabında Saklanmayan Gıdalar

Gıda güvenliğini ve gıda hijyenini sağlamak için gıdalarımızı buzdolabında ya da derin dondurucu da tutmamız gerekir. Böylece gıdaların üzerinde var olan ya da öldürülemeyen mikroorganizmaların çoğalıp sağlığımızı bozmaması için korunmuş oluruz. Ancak, bazı gıdalar vardır ki buzdolabına konduğunda daha hızlı bozuldukları için buzdolabında saklanmamalıdır.

Bazı gıdaların buzdolabında muhafaza edildiğinde daha hızlı bozulmasının temeli gıdaların yapısında doğal olarak bulunan enzimlerdir. Bu enzimler soğuk ortamda daha çok çalışarak gıdaların daha hızlı bozulmalarına neden olurlar.

Bir diğer sebepte buzdolabı iç ortamının mutfağımızın ortamına göre daha nemli olmasıdır.

Patates

Patates

Patates, buzdolabında kolayca bozulabilen bir gıdadır. Buzdolabının içerisinde kısıtlı miktarda bulunan hava ve yüksek miktarda bulunan nem patatesin yapısında bulunan enzimleri daha hızlı çalıştırarak kısa sürede bozulmasına neden olur.

Patatesi en uygun saklama koşulları serin, nemsiz ve havadar ortamlardır.

Kuru Soğan

Kuru Soğan

Kuru soğan, buzdolabında saklandığında kısa sürede bozulan bir başka gıda maddesidir. Kuru soğanı buzdolabında saklarken bozulmasına neden olan en büyük faktör dolap içerisindeki yüksek nem oranıdır.

Tüm nemli ortamlarda olduğu gibi buzdolabında da kuru soğan kısa sürede küflenerek bozulmaktadır. Kuru soğanı en uygun saklama koşulları ve sıcaklığı 10- 20 derece arası serin, nemsiz ve havadar ortamlardır.

Muz

Muz

Muz, tropikal iklimlerde yetişen bir meyvedir. Doğası gereği daha sıcak ülkelerde yetişmektedir. Muzun yapısında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedirler. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir.

Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir. Muzu en uygun saklama koşulları serin ve nemsiz ortamlardır.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı test-yemek-aof-aof-4.png